Home > Artikelen in het Nederlands > Venezuela wil topsalarissen aanpakken

Venezuela wil topsalarissen aanpakken

27 Aug, ANP (Tessa Marsman)- De Venezolaanse president, Hugo Chávez, heeft aangedrongen op een aanpak van de topsalarissen van functionarissen van de staat en van bedrijven die afhankelijk zijn van de staat.

Tijdens zijn wekelijkse tv-programma Alo Presidente verklaarde Chávez dat “er gestreden moet worden tegen topsalarissen binnen de staat om zo een voorbeeld te geven aan het bedrijfsleven”.

“Geen enkel staatsbedrijf heeft de autonomie om zelfstandig salarissen te bepalen”, zei hij

De Venezolaanse staat is verwikkeld in een strijd tegen corruptie binnen haar eigen bedrijven en organen. Jarenlang werd corruptie getolereerd binnen ministeries en andere overheidsorganen. Venezuela’s socialistische president kondigde echter bij zijn aanstelling in 1999 aam de corruptie nagenoeg te elimineren. De aanpak van topsalarissen is onderdeel van die strijd tegen corruptie.

Voor het in Mei genationaliseerde staatsbedrijf Compañía Nacional Teléfonos de Venezuela (Cantv) en zijn dochteronderneming Movilnet geldt een “wakend oog voor functionarissen die tussen de zes en acht duizend euro verdienen. Binnen het bedrijf heerst onvrede over de aanpassing van de topsalarissen aan het overheidsniveau.

Topsalarissen als die binnen Cantv staan in schril contrast tot het minimumloon van 170 euro of minder waarvan meer dan de helft van de Venezolaanse bevolking moet rondkomen.

“Wie wil gaan, kan gaan. Niemand is onmisbaar”, verklaarde Chávez. “We zullen ze vervangen door jongens en meisjes van de universiteiten en zo nodig met militairen, er zijn genoeg ingenieurs beschikbaar. We laten ons niet sjanteren”.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: