Home > Artikelen in het Nederlands > Antillen ziet aanpak vanuit de burger wel zitten bij het oplossen milieuproblematiek

Antillen ziet aanpak vanuit de burger wel zitten bij het oplossen milieuproblematiek

Image

Caracas, Aug 01, ANP (Tessa Marsman)- De Nederlands Antillen is geinteresseerd in de latijnsamerikaanse participative democratie bij het oplossen van milieu vervuiling. Vervuiling is een van de grootste bedreigingen voor het toerisme, de belangrijkste inkomensbron van de eilandengroep.

Dit verklaarde Glenn Sulvaran President van de Regeringspartij PAR en Statelid voor de Nederlandse Antillen gisteren in een interview tijdens het Latijns Amerikaans Sociaal Forum, in Caracas

Een participative aanpak is nieuw op de Antillen en sluit aan bij de socialistische richting die zuidamerikaanse landen, zoals Brazilie, Chili, Argentinie en Venezuela zijn ingeslagen.

“De gedachte dat een verandering vanuit de basis moet komen is iets nieuws. Wij hebben ook milieu activisten, maar wij hebben altijd van bovenaf gedacht”, legde het Antiliaanse Statenlid uit.

De Antillen spelen bij het oplossen van haar interne problemen met de gedachte om deel te nemen aan de grote samenwerkingsverbanden tussen Zuid Amerikaanse landen die de laatste jaren vormkrijgen zonder deelneming van de Verenigde Staten, zoals dat in het verleden het vaak het geval was.

Het economische pact tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay , Paraguay en sinds 4 juli 2006 Venezuela, Mercosur staat op het lijstje, maar ook de socialisctische Alba.

De Antillen hebben zich al verbonden aan een milieu overeenkomst van het Latijns Amerikaanse Parlement, de zogenaamde Carta de Ambiente waaraan in de toekomst alle Latijns Amerikaanse landen zich moeten gaan deelnemen. De Carta wordt bindend en is een lijdraad voor het aanpassen van nationale wetten.

“We moeten ons volk bewust maken van de mulieu risico´s, bijvoorbeeld hoe om te gaan met water, lucht en vuilnis. Verontreiniging van het water heeft directe gevolgen voor het duiktoerisme bovendien drinken wij gedidistileerd zeewater”, zegt Sulvaran.

“Verandering vanuit het volk en dat is een nieuwe beweging in de wereld. De manier waarop ze dat aanpakken is ingenieus. Er moet een keus gemaakt worden hoe je omgaat met je hulpbronnen en hoe je het volk betrekt. Het is een belangrijke discussie die werd geboren vanuit een behoefte van de Latijns Amerikaanse landen, die kampt met een gigantische moeilijk op te lossen armoede”, zegt Sulvaran.

“De verandering in democratie heeft niet plaatsgevonden omdat ze het wilde, maar omdat ze het moeten”.

De Carta de Ambiente moet uitlopen op accoord dat in 2008 in moet gaan. Eind 2007 zal de laatste bijeenkomst plaatsvinden.

Advertisements
  1. March 26, 2013 at 12:22 pm

    Muchas gracias por tu aporte, no tenía ni la
    más ligera idea.

  2. April 29, 2013 at 8:04 am

    Un saludo y mucha suerte.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: