Home > Artikelen in het Nederlands > Tweede Venezolaanse televisie kanaal aangeklaagd

Tweede Venezolaanse televisie kanaal aangeklaagd

Caracas, 21 Sep, (Tessa Marsman)- Na de het opschorten van de vergunning aan de oppositie zender RCTV werd in Venezuela deze Vrijdag een tweede zender aangeklaagd bij de nationale kijk en luister inspectie, Conatel, wegens overtreden van de kijk en luister wetgeving. Het uit de lucht halen van RCTV leidde in Mei van dit jaar tot hevige rellen onder de Venezolaanse oppositie.

De aanklacht tegen de oppositie nieuwszender Globovision werd gedaan door diverse NGO´s en een lid van het Latijns-Amerikaanse parlement, Emil Guevara, naar aanleiding van een gewelddadige incident aan het begin van deze week. Een camera team van Globovisión wilde met geweld een ziekenhuis binnendringen om een bijeenkomst van protesterende artsen te filmen. Het tonen van geweld als “een makkelijke oplossing van problemen en menselijke conflicten” is verboden bij de Venezolaanse wetgeving.

“Het kanaal liet de vernedering zien van een persoon die had kunnen overlijden onder het geweld”, verklaarde de president van een van de aanklagende organisaties Journalisten voor de Waarheid. “Het geweld tegen de werknemers werd live uitgezonden en de gehele dag steeds weer herhaald”.
De Venezolaanse oppositie voorspelt al een tijdje de sluiting van oppositie kanalen in navolging op RCTV. Volgens hen is de socialistische president Hugo Chávez bezig een media monopolie te vormen.

Venezuela is politiek sterk verdeeld in aanhangers van Chávez die voornamelijk deel uitmaken van de grote onderlaag van de bevolking en een veel kleinere groep middenklasse en rijke oppositie.

Van een verzoek tot sluiting is echter geen sprake, volgens Guevara. “We vragen geen sluiting van het kanaal, maar slechts een onderzoek naar een overtreding”.

Binnen twee weken wordt een uitspraak door Conatel verwacht

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: