Home > Artikelen in het Nederlands > Looking For Mister Li: op zoek naar de Chinees in Venezuela

Looking For Mister Li: op zoek naar de Chinees in Venezuela

Vier radio- verslaggevers van VPRO en Wereldomroep berichten over de zon- en schaduwkanten van globalisering, met de Chinese expansie als rode draad.
Venezuela (VPRO-gids, 2 Feb t/m 8 feb 2008)

China’s honger naar grondstoffen kon voor de Venezolaanse president Hugo Chavez niet op een beter moment komen. Hij loopt in Latijns-Amerika graag voorop in zijn verzet tegen alles waar Amerika voor staat en China is een goede vervanging voor de boze bovenbuur.
Venezuela is voor China vooral aantrekkelijk vanwege de grote olievoorraden. Maar ook voor investeringen in energieprojecten, infrastructuur en computertechnologie. En natuurlijk als afzetmarkt voor de vele Chinese producten. Maar Chinezen zijn ook lijfelijk aanwezig in Venezuela. Ze bezitten, net als overal in de wereld, veel restaurants en hotels. Een Mister Li in de straten van Caracas is allang geen opmerkelijke verschijning meer.
Gedurende de maand April zal onderzocht worden in welke mate de bevolking van Venezuela profiteert van de uitgestoken hand van Chávez aan China. Vervult China ook voor de man in de straat de rol van grote broer of is dit een nieuw familielid die ze liever kwijt zijn dan rijk?
Elke Dinsdag, Radio 1, 11.04-11.30, Radio Nederland Wereldomroep, 18.55-19.20. Gedurende de maand April is de journaliste Marijke van den Berg met medewerking van Tessa Marsman, vanuit Venezuela te horen.

 

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: