Home > Artikelen in het Nederlands > Chinees bedrijf ‘leent’ Nederlandse nationaliteit

Chinees bedrijf ‘leent’ Nederlandse nationaliteit

door correspondent Tessa Marsman

13-05-2008, wereldomroep

Jarenlang ontliep een Chinese oliemaatschappij in Venezuela belasting door zich voor een Nederlands bedrijf uit te geven. Toch wordt deze China National Petroleum Company (CNPC) daar niet voor gestraft. Sterker nog, binnenkort wordt waarschijnlijk een gunstig handelsverdrag afgesloten tussen Venezuela en China.

De zaak rond het grootste Chinese staatsoliebedrijf kwam aan het licht toen het Noord-Amerikaanse bedrijf Exxon, waarmee Venezuela in een felle strijd is verwikkeld, zich eveneens voor Nederlands uitgaf.

Net als Exxon maakte CNPC jarenlang gebruik van wat in Venezuela bekendstaat als ‘de Nederlandse Weg’. Een geldroute vanuit Nederland – die via Aruba en Curaçao naar Venezuela loopt – en die gebruikt wordt om dubbele belasting te voorkomen. De geldroute leunt op een speciale handelsovereenkomst tussen Nederland en Venezuela die bestaat sinds 1996.

Belastingtechnisch is het dus niet vreemd dat CNPC zich voor een Nederlands bedrijf uitgaf. Zelfs de Venezolaanse oliemaatschappij Pdvsa maakte gebruik van de Nederlandse Weg om het dubbel belasten van een dochterbedrijf te voorkomen.

Niet netjes
“Illegaal is het niet, als bedrijven zich inschrijven als Nederlands terwijl ze dat niet zijn”, zegt Andrés Santeliz, professor in economie aan de Centrale Universiteit van Caracas en parlementslid. “Maar het wordt wel ‘niet netjes’ gevonden”.

Het mag dan misschien niet illegaal zijn om een constructie via de Nederlandse Weg op te zetten, toch wil de Venezolaanse minister van Olie, Rafael Ramírez, zich er niet zonder meer bij neerleggen. Hij kaartte de zaak een paar weken geleden aan en zei dat hij de zaak gerechtelijk zal laten onderzoeken. Volgens de minister is het aannemen van een andere nationaliteit door de oliebedrijven toch niet legaal en hij verklaarde daarom de niet-Nederlandse bedrijven ‘zo snel mogelijk te zullen aanklagen’.

Toch zal de CNPC de dans ontspringen. Het Chinese staatsoliebedrijf zal niet voor de rechter hoeven verschijnen. Volgens zowel regeringsaanhangers als de Venezolaanse oppositie zal China er zelfs een nieuw, gunstig handelsverdrag uitslepen.

Begrijpelijk
Econoom Santeliz kan het wel begrijpen dat CNPC in Venezuela een uitzonderingspositie bekleedt: “Het is begrijpelijk, in het licht van de relatie die Venezuela met China wil opbouwen.” China is twee jaar geleden begonnen met de investering van meer dan anderhalf biljoen dollar in Venezuela.

Toch doet China dat niet voor niks. In ruil voor de investeringen krijgt het toegang tot Venezuela’s grootste olieveld en in 2012 moeten er een miljoen vaten olie per dag naar China gaan. Dat betekent dus eigenlijk ‘voor wat, hoort wat’ en daarmee is de uitzonderingspositie die China krijgt toebedeeld van Venezuela als het gaat om de belastingontduiking via de Nederlandse Weg weer wel verbazingwekkend.

Econoom Douglas Ungredda van de Centrale Universiteit van Venezuela vindt het niet onbegrijpelijk dat het Chinese staatsbedrijf belasting ontduikt in een land waar het goede relaties mee onderhoudt. “De inschrijving van een Chinees bedrijf als Nederlands is een manier voor het land om allianties aan te gaan. China wordt in Venezuela nog steeds gezien als onderdrukker en communistisch en daarom veranderen ze op papier van nationaliteit.”

Nederland
In Nederland overheerst de gedachte dat in Venezuela niets illegaals is gebeurd. Secretaris Simone Landhuis van de Nederlandse ambassade in Venezuela: “Buitenlandse bedrijven kunnen zonder problemen holdings in Nederland opzetten. Bilaterale overeenkomsten als deze zijn niks nieuws. Andere landen zoals Spanje hebben ook zulke overeenkomsten.”

Nederland is ook niet bang voor verbreking van de gunstige handelsrelaties waarvan CNPC en Exxon gebruikmaakten. Ambassadesecretaris Landhuis: “We moeten nog maar zien of het zo ver komt. Ik geloof het niet zo.” Het handelsverdrag tussen Nederland en Venezuela wordt elke tien jaar automatisch verlengd en er geldt een opzegtermijn van zes maanden.

Het lijkt er dus op dat China – al dan niet voorzien van een Nederlands masker – op oliegebied zijn gunstige positie in Venezuela behoudt. Ondanks dat het Chinese staatsoliebedrijf dezelfde constructie heeft gebruikt als het Amerikaanse Exxon. Misschien ligt dat wel aan de houding van China. Of, zoals de economische raadgever van de Chinese ambassade Chang Ping in een korte verklaring omschreef: “China wil met iedereen vrienden zijn.”

link naar bericht

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: