Home > Artikelen in het Nederlands > Colombiaanse guerrilla wil deel worden van het reguliere leger

Colombiaanse guerrilla wil deel worden van het reguliere leger

Caracas, 6 Juli, ANP (Tessa Marsman)- De Colombiaanse guerrilla ziet zich in de toekomst wel als deel van het nationale leger. Dat zegt Nicolás Rodriguez Bautista, de leider van het Colombiaanse rebellenleger ELN in een interview met de linkse Venezolaanse krant VEA. De ELN is na de FARC het grootste guerrilla leger in Colombia en is al zo´n vijftig jaar in gevecht met het staatsleger.

Rodriguez, die als schuilnaam Gabino draagt, doet deze uitspraak nadat de Colombiaanse guerrilla een aantal zware klappen te voortduren heeft gekregen. Eerder dit jaar verloor de FARC twee van haar belangrijkste leiders. Eén daarvan werd gedood door het leger. En afgelopen week bevrijdde het de Colombiaanse strijdkrachten de voornaamste gegijzelde van de rebellen, de voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt.

Nu denkt de ELN er dus over om samen te gaan met haar rivaal. “Het zou goed zijn als de opstandelingen samen zouden gaan met het het nationale leger”, zegt Gabino. Voorwaarde is echter wel dat dat een leger is die niet in dienst is van wat hij noemt de “macht van de oligarchen”. Hij verwijst daarmee naar de regering van de huidige president Uribe. Wel wil hij de onderhandelingen met Uribe over een mogelijke vredesovereenkomst gaande houden.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: