Home > Artikelen in het Nederlands > Gasboringen Venezuela en Rusland nabij Aruba

Gasboringen Venezuela en Rusland nabij Aruba

Van onze verslaggever Jean Mentens, Volkskrant
gepubliceerd op 12 november 2008 17:18, bijgewerkt op 12 november 2008 17:19

WILLEMSTAD – Venezuela en Rusland zijn begonnen met gezamenlijke boringen naar gas in de Caraïbische Zee. Het is voor het eerst dat het olierijke Venezuela ook op zoek gaat naar gas in zijn territoriale wateren – die grenzen aan Nederland.

//www.evworld.com/images/offshore_gasplatform.jpg” no puede mostrarse, porque contiene errores.

Er zijn in de Golf van Venezuela en voor de Venezolaanse kust in totaal 28 velden afgebakend om een geschatte hoeveelheid van 27 trillioen kubiek voet gas te ontginnen. Vijf velden daarvan vormen het ‘Proyecto Rafael Urdaneta’ Die zijn nu ter exploitatie vrijgegeven. Met name het veld ‘Cardón 3’ van dat project ligt zo ongeveer naast Aruba.

‘Rusland en Venezuela zijn nu strategische partners,’ zei president Hugo Chavez in een rechtstreekse televisie-uitzending vanaf het nieuwe boorplatform in het veld ‘Urumaco 1’, ‘deze boring is een daad van soevereiniteit, we hebben onszelf bevrijd van het Yankee-imperialisme.’ De Russische vice premier Igor Sechin stond tussen de werkers op de boortoren en knikte minzaam.

De voortvarendheid waarmee Chavez de Caraïbische Zee in het vizier heeft voor exploitatie van gas heeft in Den Haag al eens onrust veroorzaakt. VVD-kamerlid Van Baalen heeft zich vorig jaar hardop zorgen gemaakt over de ‘Venezolaanse expansiedrift’. Ook Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen heeft daarover al een paar keer bezwerende formules uitgesproken.

Chavez heeft bij de ondertekening van het akkoord met Rusland nog eens haarfijn uitgelegd dat hij de Caraïbische Zee grotendeels als van Venezuela beschouwd. Maar hij is zich ook bewust van de limieten : ‘ons land grenst in het Noorden aan het Koninkrijk der Nederlanden’, zo zei hij letterlijk.

De Russische president Dimitry Medvedev komt later deze maand op bezoek in Venezuela, als de Venezolaanse en Russiche vloot samen oefeningen houden in de Caraïbische Zee. De Amerikanen kunnen die oefeningen vanaf hun basis op Curaçao in de gaten houden.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: