Home > Artikelen in het Nederlands > Badzout in de Burcht (niet actueel)

Badzout in de Burcht (niet actueel)

-Nov 2005, Amsterdam- Het bruisende politiek-culturele debatcafé Badzout is op zaterdag 5 november 2005 tijdens de Museumnacht te gast in de Burcht. Deze avond staan politiek en cultuur centraal. René Teijgeler (specialist cultureel erfgoed) en de Assyrioloog Wilfred van Soldt (Universiteit van Leiden) vestigen de aandacht op de teloorgang van het wereldcultureel erfgoed in Irak, dat wordt gemangeld tussen politieke, ideologische en economische prioriteiten.

Filmhistoricus Bert Hogenkamp vertelt over de onlangs teruggevonden en gerestaureerde reeks avant-garde films uit de jaren 30 die Joris Ivens maakte in opdracht van de vakbond. Eric Duivenvoorden toont Nederlandse actieaffiches vanaf de provobeweging in 1965 tot aan de andersglobaliseringsacties in 2005, naar aanleiding van zijn zojuist verschenenen boek ‘Met emmer en kwast’.

Als vanouds geeft SP-europamedewerker Jasper van Dijk een ironisch inkijkje in de keuken van Brussel, en Jon Rosenfeld van Boom Chicago geeft onverbloemd satirisch commentaar op de Nederlandse volksaard.
Tussen de gesprekken door wachten er verrassingen als een “special guest”-optreden van multikunstenaar Def P. (bekend van Osdorp Posse), een plotselinge tango, klassiek hoorngeschal danwel zwoele jazzklanken, en jazz-funk van Kamorski’s Dream.

Naast het programma in de schitterend gerestaureerde Roland-Holst-zaal is er in de wandelgangen ook van alles te zien en te beleven, zoals een vertoning van de oude vakbondsfilm “Stalen knuisten” en de tentoonstelling “het Betere Werk”. Komt dat zien!

De presentatie van Badzout is in handen van de journalisten Jurryt van de Vooren en Tessa Marsman.

Informatie Museum:
De Burcht (voorheen het Vakbondsmuseum) is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB).  Het gebouw, ontworpen door architect H.P. Berlage, drukt de aspiraties uit van de opkomende arbeidersbeweging en bevat een prachtig trappenhuis en twee monumentale ruimtes versierd met wandschilderingen van Richard Roland Holst: de Bestuurskamer en de Bondsraadzaal. In de Burcht is de vaste tentoonstelling ‘Het Betere Werk’ te zien: deze geeft een beeld van het ontstaan en de groei van de Nederlandse vakbeweging met speciale aandacht voor de rol die de ANDB, in 1894 opgericht door Henri Polak, als eerste moderne vakbond heeft gespeeld in de ontwikkeling van vakorganisaties.

Badzout in de Burcht duurt van 20.00 tot 24.00 uur en gaat daarna door tot in de kleine uurtjes. De zaal is open om half acht. Dit keer moet je dus wel een passepartout voor de MuseumN8 kopen. (CJP, Pas65, Stadspas geven korting!) Dit moet bij het UIT-buro Amsterdam. De Burcht is gelegen in de Henri Polaklaan, 9, tegenover de hoofdingang Artis.
Gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer dus.

Meer informatie: http://www.badzout.nl


Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: